donderdag 15 mei 2014

Agogiek en diversiteit


HC2: Agogiek en diversiteit 1 en HC9: Agogiek en diversiteit 2
Welke waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden heb jij over de groepering? Praat hier met je ouders/verzorgers over en vraag naar hun waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden. Zijn er verschillen? Overeenkomsten?


-          Ruby deelt mede dat zij eerst altijd dacht dat mensen die een moord hebben gepleegd of iemand verkracht hebben moeten boeten voor hun daden maar mensen die bijvoorbeeld stelen etc. is dan minder erg. Op het moment dat haar moeder haar vertelde dat er bij hun meerdere malen spullen of geld gestolen is, kreeg ze een andere visie. Mensen werken hard voor hun geld verteld Ruby en dan moeten ze ook van deze spullen af blijven. Ruby verteld ook dat ze altijd bang was wanneer er was ingebroken en dit speelt mee in haar visie nu.

-          Jeanine verteld dat ze sommige daden minder erg vind dan moorden of verkrachten. Ze zegt dat wel iedereen een tweede kans verdient. Ze heeft voor deze opdracht de mening van haar moeder gevraagd. De moeder van Jeanine vertelde haar dat eigenlijk alleen god mag oordelen, de mensen moeten vergeven anders wordt iedereen verbitterd. Ze zegt dat de mensen oordelen terwijl het hun taak niet is.
Jeanine verteld de groep dat zij, toen zij moest gaan interviewen, erg bang was omdat het een geweldspleger was. Ze was bang dat wanneer zij verkeerde vragen zou stellen hij dan boos zou kunnen worden. Als ze nu terugkijkt op haar interview kan ze begrijpen waarom hij dingen gedaan heeft en zij vindt dan ook dat hij een tweede kans verdient. Jeanine zegt dat door het uiterlijk dat de geïnterviewde had zij al direct het beeld van een typische crimineel in haar hoofd terwijl zij daar nu heel anders over denkt.


-          Ellen verteld de groep dat de verhalen die zij in het OT allemaal gehoord had met haar ouders gedeeld had. Haar ouders konden zich niet goed voorstellen waarom iemand bijvoorbeeld zou stelen. Ook haar ouders zeggen dat wanneer iemand een wietplantage heeft of belastingfraude heeft gepleegd dit minder erg is dan wanneer een persoon iemand vermoord of verkracht. Voordat Ellen haar interview inging ervaart ze erg veel spanning. Op het moment dat zij voor de deur stond en wist dat het nog even zou duren tot dat zij de persoon zou zien was zij erg aan het zweten en erg onrustig. Ellen verteld dat ze hierdoor ook merkte dat de vooroordelen die zij had zich ook uitten op haar lichaam. Na haar interview heeft Ellen een totaal ander beeld gekregen van de persoon. Het was een lieve man en zij vindt dat hij echt een tweede kans verdient. Ze zegt ook dat niet iedereen een lieverd is maar er zijn ook echt mensen die hun leven willen beteren en die verdienen die kans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten